Hővisszanyerős Szellőztető Rendszer


Gépi szellőztető rendszer, ami a kinti levegőt bejuttatja, azt megszűrve folyamatosan friss levegőt biztosít a házban szellőztetés nélkül, az elhasznált levegőt pedig kivezeti házból.

FRISS LEVEGŐ ABLAKNYITÁS NÉLKÜL

Jelentős energiamegtakarítás

A rendszer használata mellett a fűtésrendszer és nyáron a klímánk is jóval kevesebbet fogyaszt, ez 40%-os energiamegtakarítást jelent a hagyományos szellőztetéshez képest.

Páratartalom

Tudja a páratartalom szabályzást, tehát a nyári melegben a párás levegőt kivezeti, a téli hónapokban pedig a száraz levegő elkerülése érdekében bent tartja a párát a házban.

Közel nulla energiaigény 

A hővisszanyerős szellőztető ugyan nem megújuló energia, tágabb értelmezésben mégis az, mert újrahasznosítja a lakás rossz levegőjének hőtartalmát.

Tisztított pollenmentes, friss levegő

                  Friss levegőt szívhatsz a nap 24 órájában                         anélkül, hogy az ablaknyitogatásokkal télen                     kihűlne vagy nyáron túlmelegedne az                               otthonod.

Szagelszivás

Kiváltja a szagelszívót, páramentesítő és korszerűtlen szellőztető rendszereket pl. konyhai szagelszívást, wc szagelszívást, fürdőszoba páraelszívást.

Miért fontos a friss levegő?

Életünk 90%-át általában zárt térben töltjük: itt dolgozunk, pihenünk, zárt terekben töltjük szabadidőnk egy részét, innen vesszük a levegőt is amit belélegzünk. Nagyon fontos ezért a belélegzett levegő minősége. Ha nincs megfelelő szellőzése egy épületnek – mert például új nyílászárók vannak és nincs szellőző berendezés, ablakot nem nyitnak – akkor nagyon meg tud nőni a levegőben lévő vízgőz és a szennyezőanyagok koncentrációja.

Mi történik, ha nem szellőztetünk?

Szervezetünkre sokkal nagyobb hatással van, mint azt először gondolnánk. A friss levegő hiánya nagyon hamar fizikai tünetek produkál az emberi szervezetben: először egyre erősebb és mélyebb levegővétel történik, majd további levegőminőség romlás esetén megjelenik a koncentrációvesztés, fejfájás, fülzúgás, pszichikai izgalom, szívdobogás és szédülés.

Mi is az a közel nulla energiaigény?

A közel nulla azt jelenti, hogy az adott épületet annyira és úgy kell energiatakarékossá alakítani, hogy az erre fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön. Követelmény az is, hogy a közel nulla energiaigényű épületeknél az éves energiaigény 25 százalékát megújuló energiaforrásból az épületen, illetve a telken belül kell előállítani.

Miért nem elég az ablaknyitás?

Egy nyugalomban lévő, ülő szellemi munkát vagy könnyű fizikai munkát végző ember minimális frisslevegő igénye a hazai szabványok szerint 30 m3/h/fő. Ennek nagysága közepes vagy nehéz fizikai munka esetén 40, ill. 50 m3/h/fő, ill. ennél magasabb is lehet. 

Egy átlagos, napi két-háromszor történő néhány perces ablaknyitásos szellőzés (télen nincs ennél több egy átlag lakásban) 24 órás átlagot számolva kb. 4 m3/h levegőforgalmat jelent. Könnyű belátni, hogy ha új nyílászárók vannak beépítve, még ablaknyitással sem lehet biztosítani a megfelelő mennyiségű szellőző levegőt – főleg ha több ember is tartózkodik a helyiségben. 2021.07.01-től az új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. 

A követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban elért legalább BB, azaz "Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" minősítés igazolja.

Milyen gépészeti megoldásokat igényel egy közel nulla energiaigényű ház?

Kötelező megújuló energiákat alkalmazni, ezért nagy figyelmet kap a hőszivattyús technológia, a napelem, és a napkollektorok is előtérbe kerültek.

A hővisszanyerős szellőztető ugyan nem megújuló energia, tágabb értelmezésben mégis az, mert újrahasznosítja a lakás rossz levegőjének hőtartalmát.

Ráadásul a közel nulla energiaigényű házak "hátrányát" oldja meg, hiszen ezek az épületek nem tudnak szellőzni, ahogy azt korábban kifejtettük.

Megoldásaink nagy légterek, irodák, családi házak számára

Fisher központi hővisszanyerős szellőztetők

DC motor az alacsonyabb zajszint érdekében

6 különböző teljesítmény (200 – 1.000m3/h)

10 fokozatú ventilátor

HEPA F9 szűrő

Keskeny (akár 220mm) kialakítás

MIT NYÚJTANAK ÖNNEK A FISHER KÖZPONTI HŐVISSZANYERŐS SZELLŐZTETŐK?

A központi hővisszanyerős szellőztetők az épületek folyamatos friss levegő ellátásáért felelnek akár automatikus páratartalom vagy CO2 érzékelés alapján, folyamatos vagy időzített üzemmódban. Emellett a hővisszanyerős szellőztetők a ventilátoros szellőztetés legenergiahatékonyabb megoldását kínálják, és biztosítják a megfelelő minőségű friss levegőt a mai korszerű, energetikai szempontoknak megfelelő egységes és tömör légterű épületekben is.


Érintőképernyős kezelő

Modbus kapcsolódási lehetőség

Időzítési lehetőség•

CO2 vagy páratartalom alapján történőszabályzás opcionális érzékelőkkel

Kézi vagy automatikus bypassvezérlési lehetőség

Üzem illetve hibajel küldési lehetőség

Külső elő- illetve utófűtő vezérlési lehetőség

Szűrő tisztítási igény kijelzés

Megoldásaink otthonok és irodai légterek számára

Fisher kétcsöves hővisszanyerős szellőztető

Többszörös HEPA szűrős légtisztítás, 99%-os hatékonysággal

Bel- és kültéri levegőszűrés

Magas hatásfokú hő- és páravisszanyerés

Nagy hatékonyságú ventilátorok DC motorral

Távirányítóval és érintő kijelzővel is vezérelhető

Wifi-n keresztül is vezérelhető

CO2 figyelés

Egyszerű telepítés

Megoldásaink kis légterek számára

Fisher egyhelyiséges hővisszanyerő szellőztető

A tökéletes megoldás a megfelelő mechanikus szellőzés biztosítására az otthoni és üzleti környezetben, akár felújítás után, amikor a központi hővisszanyerős szellőztető rendszer nem alakítható ki. Keskeny, modern dizájn, mely szinte minden környezetbe illeszkedik. Egyszerűen és gyorsan telepíthető berendezés. A légáramlás 64 m3 óránként, mind az elszívás mind a kifúvás tekintetében, így biztosítva a megfelelő szellőzést. Ha 64 m3/óránál nagyobb légszállításra van szükség, akár két készülék is összekapcsolható vezérlés szempontjából.