Klíma fűtésre

3 klíma ami alkalmas fűtésre

Az ősz beköszöntével megszaporodik a fűtésre alkalmas klímák utáni kereslet. Ez nem csoda, hiszen a klímaberendezések alkalmazása fűtés idényben jelentős megtakarítást tud eredményezni a felhasználó számára. A klímás fűtés az egyik leghatékonyabb megoldás, és egyszerre két legyet ütünk egy csapásra a fűtés mellé meg van oldva a hűtés is.

Sajnos a hatalmas kínálatból nagyon nehéz kiválasztani a megfelelőt és sok a buktató is. Aki klímás fűtést szeretne, az konzultáljon szakemberrel.

A könnyebb eligazodás érdekében, összegyűjtöttük az 3 legjobb klímatípust, ami alkalmas fűtésre.


A fűtős klímákat három fő csoportba sorolhatjuk, de ezekben azért vannak átfedések:

Fűtésre alkalmas klíma -10 fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre, meglévő fűtés mellé kiegészítésre, vagy átmeneti időben alkalmazható nem folyamatos üzemben.

Fűtésre ajánlott klíma -15 -20 fokos külső hőmérsékletig használható temperáló fűtésre meglévő fűtés mellé kiegészítésre vagy önálló fűtésre is alkalmas, de alacsony környezeti hőmérsékleten nem túl gazdaságosan üzemel.


Fűtésre optimalizált klíma -20 -35 fokos külső hőmérséklet mellet is gazdaságosan üzemeltethető, önálló fűtésre is alkalmas nincs szükség kiegészítő fűtésre, állandó üzemre lett tervezve.


Fűtő klíma COP érték

A fűtős klíma az egész folyamathoz elektromos áramot használ, amit aztán átalakít hővé. A rendszer előnye az egyéb elektromos és hagyományos fűtésekhez képest, hogy a felvett villamos energiából egy fűtős klíma akár 3x több hőenergiát állít elő. Fűtésre optimalizált klímák esetén akár 6 x annyi fűtési energia is nyerhető. Vagyis 1 kw felvett villamos áramból 6 kW fűtési energia nyerhető. Ezt az értéket nevezik COP értéknek, vagyis ez minél nagyobb annál hatékonyabb a hőszivattyús klíma.


Nézzük meg mit is jelent az, hogy fűtőklíma, fűtésre optimalizált klíma?

A fent leírtak alapján feltételezhetjük, hogy akkor ezek szerint minden hőszivattyús klíma alkalmas fűtésre. Ami így is van, csak egy apró dolgot ne felejtsünk szem elől ezek a berendezések nem alkalmasak állandó fűtésre, kivéve azok melyeket erre terveztek. Ez olyan mintha egy Trabanttal szeretnénk indulni a Forma 1-en, hiába tuningoljuk fel a gépet, a versenyt az első körben elveszti.

A legtöbb fűtős klíma, csak kicsit fel van tuningolva, hogy jobban bírja a hideget, de ettől még nem alkalmas állandó fűtésre, mert NEM erre lett tervezve. Ezek a berendezések arra hivatottak, hogy néha egy-egy órára bekapcsoljuk, és egy kicsit rásegítsünk a fűtésre. Vagy átmeneti időben, ha kicsit hidegebb van, gyorsan be lehet vele fűteni.


Mi a különbség a fűtő klíma és a fűtésre optimalizált klíma között?

A fűtésre optimalizált klíma, fűtésre lett tervezve, ami nem azt jelenti, hogy hűteni nem lehet vele, sőt hűtésben is hatékonyabb, mint egyszerűbb társaik. A műszaki megoldásokba nem szeretnék bele merülni, néhányat megemlítek, de egy fűtésre optimalizált klíma sok olyan kiegészítőt tartalmaz, amit a sima fűtős készülékek nem.

Fűtésre optimalizál klímák főbb jellemzői, de ezek gyártónként jelentősen eltérhetnek:

nagyobb beltéri egység ezáltal nagyobb hőcserélő és ventilátor
strapabíróbb erősebb kompresszor
kompresszor gőzbefecskendezés
osztott kültéri hőcserélő, amit külön le tud olvasztani
hőtárolós rendszer, amit szintén a leolvasztásnál alkalmaz
speciális kültéri fagymentesítési megoldások, egyedi szoftverek
kültéri egység kompresszor karterfűtés
kültéri egység csepptálca fűtés

A karter és a csepptálca fűtést hagytam direkt, utoljára mert ez a két alkatrész a legolcsóbb. A fűtésre nem igazán jó készülékeket a gyártók ezekkel szokták feltuningolni, hogy jobban bírják a hideget és a leolvasztást. A fűtésre kifejezetten ajánlott klímákban alapesetben ezek nincsenek is beépítve, de bizonyos esetekben szükség lehet a kondenzvíz elvezetés miatt.

Fűtő klíma ára

Mivel számtalan készülék kapható a kereskedelemben és ezek mind műszaki mind pedig esztétikai megjelenésben erősen különböznek ezért az árak is igen csak széles skálán mozognak. Az egyszerű hőszivattyús klímák akár már 100-150 ezer Forinttól kaphatóak a fűtésre ajánlott készülékek belépő kategóriája 200.000.- Ft-tól indul, míg a fűtésre optimalizált klímák 300.000.- Ft-tól 1.000.000.- Ft-ig is, elmehetnek egységenként.

Sokan csak azt hiszik még a klímát értékesítő és szerelő vállalkozások között is, hogy az ilyen magas áru készülékeknél csak a márkát kell megfizetni. De aki veszi a fáradságot és össze tudja hasonlítani a paramétereket főként a felvett és leadott teljesítményt és esetleg már tapasztalta is egyes gyártmányok közötti óriási szakadékot, az nem csodálkozik a magas áron.

Klíma fűtésre, hová milyet érdemes?

Összegyűjtöttük a 3 legjobb fűtős klímát, amit érdemes megfontolni 2022-2023-es fűtési szezonban.

A megadott készülékek mindegyike 2,5 kW-os névleges fűtési teljesítménnyel rendelkezik a könnyebb összehasonlítás végett, így jó látszik az óriási különbség.

TOP 3